Müzakereler sonuçsuz kaldı: KBY’den Türkiye’ye petrol ihracatı bu ay başlayacak
Türkiye aleyhine açılan tahkim davasının sonuçlanmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (KBY) ham petrol ihracatını durduran Bağdat ve Erbil yönetimlerinin Ankara ile “uzlaşmanın eşiğine geldiği” belirtildi. Bir Irak parlamento yetkilisi Rudaw’a KBY’den petrol ihracatının Mayıs ortasında başlayabileceğini söyledi.
Nahro Rawanduzi, “Bu ayın ilk yarısından itibaren Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının önünde hiçbir engel kalmayacak ve yeniden başlayacak” dedi.
Ne oldu?
Irak, 2014 yılında Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (KBY) Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı sınırı üzerinden petrol ithal etmesinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini öne sürerek tahkim davası açmıştı. Irak’ın 25 Mart’ta Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde açtığı davayı kazanmasının ardından IKBY’den Türkiye’ye günlük 450 bin varil petrol ihracatı durmuştu.
Tahkim mahkemesinin Türkiye’nin Irak yönetimine 1.4 milyar dolar ödemesine de hükmettiği bildirildi. Ancak Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı tazminat ödemesinin yapılmayacağını, her iki tarafın da talepleri kabul edip reddettiğini ve her iki tarafın da tazminat ödeyeceğini açıkladı.
Nisan ayı başında Bağdat ve Erbil yönetimleri Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam edilmesi konusunda anlaşmaya vardı ancak şu anda boru hattından petrol akışı sağlanamıyor. KBY’den yapılan açıklamada, müzakerelerdeki çıkmaz nedeniyle Türkiye’ye petrol ihracatının henüz başlamadığı belirtildi. KBY Dış Bağlantılar Sözcüsü Lawk Ghafuri, “Petrol akışıyla ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde, petrol akışını yeniden başlatmak için her iki taraf da anlaşmaya varmalı” dedi. (DIŞ HABERLER)
arhavi-ajans.xyz