Haber

Hafriyat atıklarının dijital takibi

BURSA (İGFA) –Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, doğayı kirleten unsurlara karşı da yoğun çaba harcıyor.

Kaçak dökülen hafriyatların önüne geçebilmek için rutin kontrollerini aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, UKOME kararıyla amortisör hareketlerine duyarlı, uydu araç takip sistemiyle uyumlu GPS cihazının kazıları taşıyan araçlara takılmasını zorunlu hale getirdi. önce kazı. Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen ve inşaatı yapacak müteahhitler, hafriyat yapacak firmalar, ilçe belediyeleri ve hafriyatı işleten Burkent A.Ş. alanlarda, yasa dışı dökümü önlemek için. Etkili bir çalışma yapılıyor.

OTO KONTROL SAĞLANIR

Hafriyatın üretilmesinden sahaya dökülmesine kadar tüm sürecin otokontrolünün sağlandığı Hafriyat İdaresi Bilgi Sisteminde, atık üreticisi konumundaki müteahhit firmalar kendi kullanıcı adlarını oluşturarak sisteme kayıt olurlar ve şifrelerini girin ve çalışmak istedikleri hafriyat firmasını seçin ve atık başvurusunda bulunun. Hafriyat firmaları da atıkların taşınmasında kullanılacak kamyon plakalarını ilgili sistem üzerinden girerek onaylıyor. İlçe belediyesi ekranına düşen başvurular incelendikten sonra israf ölçümüne de girerek başvuruyu onaylıyorlar. Onaylanan başvurular, Büyükşehir Belediyesi Gelir Tarifesinde belirtilen fiyatlara göre otomatik olarak sistem tarafından tahakkuk ettirilmekte ve Atık Taşıma ve Kabul Belgesi, atık bedelinin Düzenli Depolama İşletmecisine ödenmesi ile birlikte aktif hale gelmektedir.

Hafriyat firmaları sistemlerine giriş yaparak, aktif olan Atık Taşıma ve Kabul Belgesi ile ilgili QR kodu ile atıkları yetkili hafriyat depolama alanlarına getirerek boşaltabilirler. İlçe belediyeleri tarafından girilen hafriyat boyutunun sistemde seçilen alana gitmemesi veya eksik gitmesi durumunda söz konusu atıklar kaçak çöplük olarak değerlendirilir ve ilgili firmalara yönetmelik gereğince idari işlem yapılır.

10 AYDA 5 MİLYON TON KAZI

Süreç tamamen sistem üzerinden yürütüldüğü için tüm paydaşların sisteme kaydı sağlanmış ve hafriyat firmalarına bağlı araçlar için Hafriyat Taşıma İzin Belgesi alınması gerekliliği sağlanmıştır.

‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ ile hangi adreste kaç metreküp atığın oluştuğu, atığın hangi firma ve araçlarla taşındığı, tamamının getirilip getirilmediği sistem üzerinde otomatik olarak görüntülenebilmektedir. Alanlar. Böylece kaçak kazı ve hafriyattan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmektedir. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında etkin bir şekilde kullanılmaya başlanan ‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ne 665 müteahhit kayıt oldu. Hafriyat firmaları sisteme 1755 tır plakası girerken, sistem üzerinden 2807 adet Atık Taşıma ve Kabul Belgesi alındı. Sistemin devreye alındığı son 10 ayda bu sistemle 11 hafriyat depolama alanına getirilen atık miktarı 5 milyon tona ulaştı.

orhaneliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu