Sağlık

Tek bir çiçek kaynağından üretilen bal şeker hastalığına iyi geliyor

Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ham ve tek bir çiçek kaynağından gelen balın, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere kardiyometabolik sağlığın temel ölçütlerini iyileştirdiğini buldular.

Diyetisyen Funda Özkan, Nutrition Review dergisinde yayınlanan önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

İlgili Makaleler

BALIN YÜZDE 80’İ ŞEKERDEN OLUŞUR LAKİN…

“Araştırmacılar, bal üzerinde yapılan klinik deneylerin sistematik bir incelemesini ve meta-analizini yürüttüler ve balın açlık kan şekerini, LDL düzeyini (kötü kolesterol), trigliseritleri ve yağlı karaciğer hastalığının bir belirtisini azalttığını; tıpkı vakitte HDL (iyi kolesterol) ve birtakım iltihaplanma belirtilerini de artırdığını buldular.

Bu sonuçlar şaşırtan zira balın yaklaşık yüzde 80’i şekerden oluşur. Ancak bal aynı zamanda yaygın ve nadir şekerler, proteinler, organik asitler ve diğer biyoaktif bileşiklerden oluşan ve sağlık açısından büyük olasılıkla faydaları olan karmaşık bir bileşimdir.

Halk sağlığı ve beslenme uzmanları arasında uzun zamandır ‘şeker şekerdir’ kelamı kullanılmaktadır. Bu sonuçlar, durumun bu türlü olmadığını gösteriyor ve beslenme kılavuzlarında balın özgür yahut ek şeker olarak tanımlanmasına orta vermeleri gerekiyor.

ŞEKER YAHUT TATLANDIRICI YERİNE BAL

Şu anda şekerden kaçınıyorsanız bal yemeye başlayın demiyoruz. Ana fikir daha çok yapılacak değişiklikle ilgilidir. Yani sofra şekeri, şurup yahut diğer bir tatlandırıcı kullanıyorsanız, bu şekerleri bal ile değiştirmek kardiyometabolik riskleri azaltabilir.

HAM BAL DA YARARLI

Araştırmacılar, tahlillerine 18 denetimli deneme ve bin 100’den fazla katılımcıyı dahil ettiler. Denemelerdeki ortalama günlük bal dozu 40 gram veya yaklaşık iki yemek kaşığıydı. Ortalama deneme süresi ise sekiz hafta sürdü. Sahte Akasya, Kara Akasya Ağacı veya Kuzey Amerika’da yaygın olan bir yoncadan elde edilen Robinia (Akasya balı olarak pazarlanmaktadır) üzere monofloral kaynaklardan elde edilen bal üzere, ham bal da araştırmalardaki faydalı tesirlerin birçoklarını sağladı.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu