Haber

AB, Çinli şirketlere yaptırım uygulamaya hazırlanırken, Alman ve Çin dışişleri bakanları çatıştı

ABD ve müttefiklerinin kuşatma kapsamında Çin’e karşı yürüttüğü mikroçip savaşları, AB’nin Ukrayna zemininde Rusya’ya yönelik yaptırımlarının 11’inci paketine sıçradı. AB yeni paketi görüşmeye başlarken Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Nisan ayı ortasında Pekin’de ağırladığı Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’a dönüş ziyareti gerçekleştirdi. Qin’in Yeşil savaş çığırtkanı Alman muadili ile bir ay içindeki ikinci görüşmesi kavgaya dönüştü.

AB’de Rusya’ya yardım ettikleri için en az 8 Çinli şirkete yaptırım uygulanması tartışmasına tepki gösteren Qin, Pekin’in çıkarlarını korumak için misilleme yapacağı konusunda uyardı.

“Çin ve Rusya şirketleri arasındaki düzenli alışveriş ve iş birliğinin yaptırımlardan etkilenmemesi gerektiğini” belirten Qin, Pekin’in “diğer ülkelerin kendi düzenlemelerini dayatmasına veya tek taraflı eyleme geçmesine kesinlikle karşı olduğunu” vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı, Pekin’in AB yaptırımlarına tabi olmaları durumunda “Çinli şirketlerin meşru çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için gerekli düşünceyi göstereceğinin” altını çizdi.

Qin, Berlin’de yaptığı açıklamalarda, Pekin’in Ukrayna’daki çatışmaların sona erdirilmesi için her zaman yükünü barışçı diyaloğa yüklediğini, Çin’in konuyla ilgili olarak Ukrayna’ya Özel Temsilci göndereceğini söyleyerek, Almanya’yı ateşkes ve barış görüşmeleri için daha fazla baskı yapmaya çağırdı. .

Alman mevkidaşı ise ‘Çin’in Rusya konusunda net olması gerektiğini, çünkü savaşta tarafsızlığın Moskova’nın yanında yer almak olduğunu’ savundu:

“Tarafsızlık, saldırganın yanında durmak demektir ve bu nedenle yol gösterici ilkemiz, kurbanın yanında olduğumuzu açıkça belirtmektir.”

Brüksel’de görüşülen Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketinin “baltalanmayacağını” söyleyen Baerbock, “Çin’in hem sivil hem de savaş malzemesi olarak kullanılabilecek malları Rusya’ya vermemesi gerektiğini ve Çin’in uygulamasını beklediklerini” vurguladı. şirketlerine baskı yapıyor” Tüm bunların yanı sıra, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Ukrayna ihtilafının sona ermesinde belirleyici bir rol oynamasını istiyordu.

Qin ise, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın siyasi farklılıklar nedeniyle Çin’den ayrılmaya veya ekonomik olarak uzaklaşmaya çalışması halinde “bedelini ağır ödeyeceği” uyarısını da ihmal etmedi.

AFP: 8 Çinli şirkete teknoloji ihracatını durdurma tavsiyesi

Fransız haber ajansı AFP 11’inci yaptırım paketinin taslak belgesini gördüğünü duyurdu. Buna göre AB, mikroçip gibi hassas teknolojilerin üçüncü ülkeler aracılığıyla Rusya’ya yeniden ihracatına karşı sert önlemler almak istiyor. Bu bağlamda Avrupa Komitesi, 8 Çinli şirketin hassas teknoloji ihracatını Rusya’ya sattığı şüphesiyle durdurmasını tavsiye etti.

EUobserver: Çinli ve BAE şirketlerine ihracat yasağı teklifi

AB gözlemcisi Avrupa Kurulu, taslak belgede, Rusya’ya çift amaçlı mal tedarik ettiği iddia edilen Çinli ve BAE şirketlerine ihracat yasağı getirilmesinin önerildiğini yazdı. Buna göre belgede, füze güdüm sistemleri için mikroelektronik dahil askeri ürünler ürettikleri söylenen Hong Kong merkezli 8 Çinli şirketin “Rusya’nın savunma sanayisine yönelik AB yaptırımlarını aşmasında rol oynadığı” iddia edildi.

hedefte 8

Hedeflenen 8 Çinli şirket: “Allparts Trading, Alpha Trading Investments, Asia Pacific Links, 3HC Semiconductors, King-Pai Technology, Sigma Technology, Sinno Electronics ve Tordan Industry”.

Von der Leyen, Kiev’den sopa gösterdi

Bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giden Avrupa Konseyi Lideri Ursula von der Leyen, Moskova’nın AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını aşmasına yardım eden ülkelere karşı ticari tedbirler alınması için davette bulundu.

Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy ile birlikte bir açıklama yapan von der Leyen, AB’nin yaptırım uygulamalarında emsal teşkil edecek olan üçüncü ülkelere yönelik tedbirlerin, 27 AB üye ülkesi tarafından görüşülen yeni Rusya yaptırımlarının bir modülü olması gerektiğini savundu.

Komisyon Lideri “Son zamanlarda, Avrupa Birliği ve bazı üçüncü ülkeler aracılığıyla oldukça sıra dışı ticaret akışlarında bir büyüme görüyoruz. Bu mallar daha sonra Rusya’ya gidiyor”ekledi:

Malların Avrupa Birliği’nden üçüncü ülkelere gittiğini ve ardından Rusya’ya ulaştığını görürsek, üye ülkelere bu mallara yaptırım uygulamalarını önerebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu